Francouzská vinařství

Francouzská vinařství

Lucien Lurton – La Passion des Terroirs (Bordeaux)

Lucien Lurton – La Passion des Terroirs je jednou z vedoucích vinařských společností v Bordeaux. Podnik Lucien Lurton & Fils byl založen panem Lucienem Lurtonem a jeho dětmi v roce 1993. Přejmenování společnosti na La Passion des Terroirs proběhlo v roce 1999 jako vyjádření silného propojení celé rodiny s konceptem terroir, s vášní pro vinnou révu a půdu v celé rodinné historii v Bordeaux. Podnik v současnosti patří mezi 10 nejdůležitějších negociantů v Bordeaux, distribuuje vína ze všech apelací regionu. Většina vín, která nabízíme, pochází z Chateau či sklepů vlastněných členy rodiny Luciena Lurtona, případně z vinařství, která s firmou La Passion des Terroirs dlouhodobě a velice úzce spolupracují.

M. & B. Fèvre (Burgundsko, Chablis)

Rodina Fèvre se v oblasti Chablis usadila již před několika stoletími a stávající majitelé se při sestavování rodinného rodokmenu dopracovali až do roku 1745. Téměř celou tuto dobu se jejich předkové vždy věnovali práci spojené s pěstováním hroznů vinné révy. Na počátku 20. století se Marcel – pradědeček dnešního majitele – rozhodl více investovat do rozvoje svého podniku a pořídil si vlastní vinice v oblasti Chablis. V dnešní době rodina vlastní 42 hektarů vinohradů, některé z nich v prestižních oblastech Grand Cru Les Preuses, další potom ve čtyřech různých 1er Cru. Velkou pozornost věnují práci ve vinici, šetrnému používání případných intervencí – pracují převážně s organickými k přírodě šetrnými přípravky. Gilles má na starosti zejména vinice a pěstování hroznů, Nathalie se stará o výrobu vína ve sklepě, který v roce 2004 nově postavili a vybavili moderním enologickým vybavením. Také ve sklepě používají co nejméně zásahů. Základní Chablis a některá 1er Cru zpracovávají výhradně v nerezových tancích, plnější 1er Cru a Grand Cru jsou částečně zpracované v nerezu a částečně v dubových sudech. Důležitou součástí výrobního procesu je malolaktická fermentace a zrání na jemným kvasinkách (Grand Cru Chablis až 1 rok), které probíhají u všech vín.

Marc Roy (Burgundsko, Gevrey Chambertin)

Toto malé rodinné vinařství v Gevrey Chambertin hospodaří na 4 hektarech vinic, které se podařilo v průběhu 4 generací rodině získat. Alexandrine Roy, velmi nadějná mladá enoložka, zpracovává hrozny výhradně z rodinných vinic – bílé Marsannay a červené Gevrey Chambertin. Péče o vinice je velice důkladná, splňuje a dokonce překračuje požadavky pro produkci bio hroznů. Fermentace probíhá výhradně s přírodními kvasnicemi, následné lisování je velmi jemné s cílem získat pouze perfektně vyzrálé, hebké třísloviny. Zeptala jsem se Alexandrine jak by sama popsala styl svých vín: „Myslím, že produkuji vína tradičního stylu. Nesnažím se dělat super moderní, velmi koncentrovaná a prostě módní vína. Dávám přednost vínům, která jsou výrazem našeho místa, našich hroznů a která vyjádří charakter každého ročníku – to je ta jedinečná možnost, kterou my v Burgundsku máme.“

Alain Jeanniard (Burgundsko, Morey-St-Denis)

Vesnička Morey St. Denis se nachází mezi Gevrey Chambertin a Chambolle Musigny v oblasti Cote de Nuits. Rodina Jeanniard se věnuje pěstování hroznů a výrobě vína od poloviny18. Století. Alain nalezl svou cestu zpět k rodinným vinařským kořenům v roce 2000, kdy opustil své zaměstnání v průmyslu a pronajal si půl hektaru vinic v Morey St. Denis. Od té doby se celková rozloha vlastních a pronajatých vinic rozrostla na celkem 4 hektary. Kromě starosti o hrozny z vlastní produkce Alain pracuje také pro Hospice de Nuits, pro které vinifikuje hrozny z Mazis Chambertin a z Clos de la Roche. Ve vinicích používá pouze jemný, šetrný přístup k pěstování hroznů; případné výraznější zásahy se snaží omezit na naprosté minimum v těch nejnutnějších případech. Herbicidy mají do jeho vinic zakázaný přístup, prostor mezi jednotlivými řádky je pravidelně provzdušňován pluhem. Ve sklepě používá velmi tradiční přístup s cílem omezit na minimum použití síry. Celková výroba je 22 tisíc láhví.

Camille Giroud (Burgundsko, Cote de Nuits)

Společnost byla založena v roce 1865 p. Camille Giroud a na současné adrese se nachází od konce 19. století. Od svého založení až do začátku 21. století byla firma v rodinných rukou a celou dobu se specializovala na výrobu a prodej „Vins de Garde“ – vín s dlouhým potenciálem zrání, která to nejlepší ukáží po letech zrání v kvalitním sklepě. V roce 2002 podnik převzali američtí investoři, zaměstnali velmi talentovaného mladého enologa Davida Croix, jehož jméno je opěvováno v odborném tisku na obou stranách Atlantiku. Hlavní charakteristikou vín Camille Giroud je respekt k místnímu terroir a snaha o zachování ročníkového charakteru vína. Podnik nabízí vína z mnoha nejprestižnějších apelací oblasti Cote de Nuits, z nichž některá naleznete také v naší nabídce.

B. & T. Glantenay (Burgundsko, Volnay)

Thierry před několika lety převzal rodinné vinařství a 7 hektarů vinic, z nichž produkuje nádherně éterické Volnay a plný, výrazný Pommard. Současně hospodaří na malé, 80 let staré vinici v Puligny – Montrachet 1er Cru Les Folatières, z jejíchž hroznů vytváří vysoce ceněné a vyhledávané bílé víno. Narozdíl od předchozích generací, které prodávaly většinu hroznů vyhlášeným burgundským obchodníkům, se Thierry rozhodl věnovat veškeré své úsilí a cit produkci vlastních vín, která vyjadřují jeho precizní a citlivý přístup – jsou přesným odrazem svého terroir, mají potřebnou komplexitu a hloubku. Thierry je jednou z vycházejících hvězd burgundského vinařství a jeho vína nabízejí skvělý poměr ceny a kvality.

Rollin (Burgundsko, Pernand Vergelleses)

Vinařství rodiny Rollin hospodaří již po 4 generace na vlastních i pronajatých vinicích, jejichž plocha je postupně rozšiřována. V současnosti se jedná o 8 hektarů vlastních a 4 hektary pronajatých vinic v 8 různých burgundských vesnicích. Celková produkce vín je 60 000 láhví vína ze 14 různých apelací. Hlavní snahou je pěstovat čisté, zdravé hrozny co možná nejšetrnějším způsobem s minimálními zásahy. Stejný přístup je zachován také při zpracování hroznů a výrobě finálních vín. Bílé hrozny jsou velmi jemně lisovány celé včetně stonků a třapin, výsledný mošt poté kvasí v dubových sudech, ve kterých víno zraje dlouhou dobu na jemných kalech. Červené hrozny jsou napřed pečlivě protříděny, poté pomalu macerují v kádích aby si výsledné víno zachovalo svůj odrůdový ovocný charakter. Nakonec následuje zrání v dubových sudech po dobu
10 – 15 měsíců. Vína jsou láhvována bez jakéhokoli čeření a filtrace.

Terres de Velle (Burgundsko, Mersault)

Nové, v roce 2009 založené, rodinné vinařství Sophie a Fabrice Laronzových. Vzniklo, když se naskytla příležitost koupit starý mlýn na břehu říčky Velle uprostřed překrásných vinic v okolí Auxey Duresses a k němu rovnou 5 hektarů vinic v 11 různých apelacích. Avšak Sophie a Fabrice se do podniku nepustili bez zkušeností – oba dva pocházejí z Burgundska, Fabrice vystudoval vinařství v Beaune a Montpellier, své zkušenosti sbíral jak v různých podnicích v Burgundsku tak v Kalifornii. Sophie zase získávala své první zkušenosti s prodejem a marketingem v renomovaných burgundských vinařstvích. Ihned po akvizici v roce 2009 následovala důsledná revitalizace půdy ve vinicích, znovuobnovení biodiverzity; Fabrice zásadně odmítá jakékoli chemické zásahy do půdy a vinic, využívá zejména orbu a poměrně zásadní omezení výnosů odstraňováním výhonků se snahou provzdušnit keře a tím zajistit produkci zdravých hroznů bez použití chemických prostředků. V roce 2011 bylo vinařství ve starém mlýně kompletně renovováno do své stávající podoby a my jsme se rozhodli nabídnout našim zákazníkům možnost sledovat další dynamický rozvoj tohoto mladého vinařského projektu zařazením jeho vín do našeho portfolia.

Barraud (Burgundsko, Pouilly-Fuiss., Vergisson)

Vinařská historie rodiny Barraud začala před 110 lety v roce 1905 když Jean-Marie Barraud začal pracovat při sklizních hroznů ve vesničce Vergisson. V roce 1912 si již mohl dovolit pořídit své první vinohrady. O 10 let později jeho podnik převzala další generace a postupně pořizovala další viniční tratě a jako první ve své oblasti koncem třicátých let začala láhvovat svá vína a prodávat je zejména do restaurantů a kaváren. V roce 1959 podnik převzal Henri Barraud a řídil se mottem „Pracovat dobře šetří čas“. Tuto filozofii ctí také současná generace Barraudových – Daniel se svou ženou Martine a od roku 2006 také jejich syn Julien, který od roku 2006 dohlíží na šetrnou kultivaci rodinných vinic tradičními metodami s naprostým respektem pro místní terroir. Oblast Maconnais nabízí unikátní styl odrůdy Chardonnay, aromaticky velmi pestrý a bohatý. Místní podloží se sestává ze tří druhů – křídy, vápence a jílu. Každý z těchto druhů vyžaduje specifické způsoby kultivace a respekt pro svůj terroir.

Bernard Burgaud (Cotes du Rhone, Cote Rotie)

Malé vinařství z vesničky Ampuis v srdci oblasti Cote Rotie. Vlastní vinice o rozloze 4 hektarů se nacházejí v těchto „Lieu-Dits“ nebo-li viničních tratích, jak jsou ta nejlepší místa v Cotes du Rhone nazývána: Le champin, Leyat, Les Moutonnes, Côte Blonde, Fonjeant a La Brosse. Bernard pěstuje výhradně odrůdu Syrah, průměrné stáří jeho vinic dosahuje 30 let. Díky umístění vinic v prudkých svazích musí být veškeré práce prováděny pouze ručně, proto jeden člověk je schopen obhospodařovat pouze zhruba 2 hektary vinic. Cote Rotie je vhodné pít buď mladé, kdy převládá jeho krásně čistý ovocný charakter, nebo po několika letech. Potenciál pro zrání ve sklepě je v závislosti na ročníku 15 – 20 let. Filozofií Bernarda Burgauda je věnovat stejnou pozornost všem jeho vinicím a z nich vytvořeným vínům. Z tohoto důvodu nenabízí různá cuvée avšak vína ze všech vinic a sudů spojuje do jednoho druhu, který nese na etiketě jeho jméno. Jeho vína jsou vyhledávána znalci a milovníky vína a vysoce hodnocena ve všemožných francouzských i mezinárodních časopisech a vinařských soutěžích.

Ferraton Père & Fils (Cotes du Rhone, Tain l‘Hermitage)

Vinařství založil v roce 1946 Jean Orens Ferraton v městečku Tain, v překrásné většinou sluncem zalité krajině na březích řeky Rhone. Jeho syn Michel dále rozšířil plochu vinic v oblastech Hermitage, Crozes-Hermitage a Saint Joseph. V roce 1998 do podniku přistoupil rodinný přítel Michel Chapoutier, který přinesl další know how, vinice byly převedeny na organický a následně biodynamický způsob obhospodařování. Filozofií podniku je za všech okolností upřednostnit kvalitu před kvantitou, pracovat s citem a ohledem na půdu a životní prostředí. Biodynamika znamená respektovat život, harmonii mezi půdou, metabolismem rostlin, životním cyklem a působením zemských a vesmírných sil. Vinice si samy naleznou rovnováhu při vyloučení veškerých pesticidů, bez chemických hnojiv. Takto citlivě vypěstované hrozny jsou osvobozeny exogenních molekul, proto vína z nich vytvořená jsou čistá, původní a poskytují opravdový požitek ze své vůně a chuti.

Paul Autard (Cotes du Rhone, Chateauneuf-du-Pape)

Současný majitel vinařství, pan Jean-Paul Autard, je již čtvrtou generací, která hospodaří na rodinných vinicích nacházejících se mezi Chateauneuf-du-Pape a Courthézon. Jeho hlavní snahou je nalézt tu správnou harmonii mezi všemi důležitými elementy při produkci vína a také dodržet správné načasování všech potřebných operací. Na otázku „Jak byste definoval velké Chateauneuf-du-Pape?“ Jean-Paul Autard odpovídá: „Intenzivní a silné na jedné straně; elegantní a rafinované na straně druhé. Spojení obou těchto charakteristik je tím pravým důvodem, proč se každým douškem tohoto úchvatného vína prohlubuje potěšení, jež dlouhou dobu hladí Vaše ústa a patro.” Vinice mají převážně pro Chateauneuf-du-Pape typické podloží – oblázky, písky případně fosilní vápenec. Stáří vinné révy je mezi 40 až 95 lety; nejlepší cuvée pochází z vinice Cote Ronde, na které jsou pěstovány 90-ti leté keře. Odrůdové složení Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvedre a Muscardin u červených vín; pro bílá vína jsou používány odrůdy Roussanne, Clairette a Grenache Blanc.

Patrice Moreux (Loire / Provence, St. Tropez)

Výroba vína je v rodině Moreux tradicí již po několik generací. Patrice Moreux a oba jeho synové Arnaud a Julien pěstují vinnou révu na 35 ha vinic v Pouilly-sur-Loire. Jejich společnost Vignobles Patrice Moreux je jediným vlastníkem polohy nazývané „La Loge aux Moines“, nejstarší známé vinice v Pouilly-sur-Loire. Místní terroir je ideální pro pěstování hroznů odrůdy Sauvignon Blanc, jejichž kultivace zde probíhá nepřetržitě od jedenáctého století díky mnišskému řádu Benediktínů. Jejich zdejší klášter byl již v té době jednou ze zastávek na svatojakubské cestě do Santiago di Compostella a poskytoval poutníkům útočiště a občerstvení. Vinařství Patrice Moreux dnes také obhospodařuje 5 hektarů v nedalekém Sancerre na jílovito-vápencových půdách vesnic Chavignol a Crézancy na viniční trati „Les Monts damnés“.

Chateau de Vingtinieres, Provence

Malé provensálské vinařství rodiny Moreux se nachází v blízkosti města St. Tropez. Vinice se nachází naprostém okolí vinařství v rovinaté krajině; průměrný věk keřů odrůd Cinsault, Grenache, Syrah, Mourvedre a Roll je 15–25 let. Sortiment vín zahrnuje bílé, růžové a červené Cotes de Provence, vyráběné v nerezových tancích za kontrolované teploty. Všechna vína jsou nekomplikovaná, příjemná a osvěžující.

Henri Bonnaud (Provence, Palette)

Château Henri Bonnâud se nachází ve vesnici Le Tholonet 6 kilometrů jihovýchodně od Aix-en-Provence. Většina pozemků farmy je zařazena do AOC Palette – jedné z nejmenších apelací v celé Francii. Vína Palette jsou obvykle velmi půvabná, harmonická a jsou charakterizována dlouhým potenciálem zrání. Šetrně, organicky obhospodařované vinice Chateau Henri Bonnâud se rozkládají na více než 14 hektarech přičemž celá oblast Palette AOC čítá celkem 42 hektarů. Zdejší terroir se skládá z křídovoštěrkové půdy místně nazývané „Langesse” (vápenec z břehů jezera z období třetihor). Celá usedlost Henri Bonnâud se nachází v přírodním amfiteátru, je chráněna před mistrálem stěnami kopců Langesse a Grand Cabri a pohořím Cengle a Sainte-Victoire. Chateau Henri Bonnâud dále vlastní také 10 hektarů vinic v sousedních oblastech Cotes de Provence Sainte Victoire a Cotes de Provence, z jejichž hroznů vyrábí mladá, lehká vína vhodná ke konzumaci brzy po sklizni.

Brotte (Chateauneuf-du-Pape)

Rodina Brotte se již po 4 generace specializuje na výrobu vín z údolí řeky Rhone. Podnik byl založen v roce 1931 p. Charles Brottem. V současné době hospodaří na více než 60 hektarech vlastních vinic rozdělených do 4 usedlostí. Vinařství produkuje široký sortiment vín zejména z jižní části údolí Rhone – Chateauneuf-du-Pape, Cotes du Rhone, Gigondas a Vacqueyras. A také celou řadu místních apelací a vins de table, která však vždy nabízejí vynikající poměr ceny a kvality.



    Napište nám o další informace nebo pro dodání zboží:

    Vaše jméno

    Váš email (vyžadováno)

    Váš telefon

    Předmět

    Vaše zpráva