O Portugalsku

madeiraMADEIRA

Madeira je světoznámé portugalské fortifikované víno, jehož výroba trvá již přes 500 let. Ohřátí ve speciálních „pecích“ estufas, jež následuje po procesu kvašení vína, je také dnes základním technologickým postupem – estufagem, používaným při výrobě tohoto vína. Sušší vína jsou dolihována před estufagem, sladší po něm. Asi 18 měsíců po schlazení vstupuje víno do systému scelování solera, používaného také např. u vín typu sherry. Obvyklé je dlouholeté zrání vína v dubových sudech. Víno Madeira je dodáváno na trh nejméně tříleté, obvykle však významně starší. Díky dolihování a procesu estufagem se dá madeira skladovat prakticky neomezeně dlouho, a to i v láhvi, která již byla otevřena. Lahve se archivují ve svislé poloze, korek nemusí být smáčen. Víno z Madeiry je stvořeno z vybraných hroznů, zrajících na přímém vydatném slunci, proto je víno tak mocné a jeho vůně tak pronikavá. Typ vína a jeho chuť závisí na použitých odrůdách. Čtyři základní druhy révy – Sercial, Verdelho, Bual a Malvoisie určují i chuť vína Madeira. Sercial – nejlehčí a nejsušší, Verdelho – pikantní polosuché, Bual – tmavší, polosladké s kouřovou příchutí, Malvasia – velmi sladké a tmavé.






Napište nám o další informace nebo pro dodání zboží:

Vaše jméno (vyžadováno)

Váš email (vyžadováno)

Předmět

Vaše zpráva